Wegkapel De Rode Haan met linde

Beschrijving

Wegkapel De Rode Haan onder linde op straathoek met vroegere Wolfstraat (zie Poppkaart), nu weg zonder benaming van Turkije tot Ommegangstraat. Naar verluidt kapel opgericht door een voorgaande eigenaar van Turkije nummer 10 na brand op deze hoeve. Melding in 1710 van een huis en erf zogenaamd "den rooden haene", in 1728 van een herberg met dezelfde benaming. Kapel reeds opgetekend in landboek van Nukerke van 1768-1774.

Gewit rechthoekig bakstenen kapelletje, mogelijk nog opklimmend tot de 18de eeuw. Enige latere aanpassingen zoals heropgemetste voorpuntgevel, golfplaten zadeldak, steunberen in het verlengde van de achtergevel. Verankerde zijgevels met elk een getralied rechthoekig venstertje en getrapte daklijst. Altaar met Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind (vervangt oud houten beeld), tussen twee opgehangen engelen- en andere heiligenbeeldjes.

• Rijksarchief Ronse, Topografische-historische atlas, nr.795.
  • BOUCKZOONE D., Toponymie van Nukerke, in Annalen GOKRTI, XXIII, 1974, p. 218.
  • KERCKAERT N., Oude oostvlaamse huisnamen 4, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen nieuwe reeks - nr. 32, 1990, p. 167.

Auteurs: Verbeeck, Mieke