• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

• is deel van de aanduiding als erfgoedlandschap Hotondberg - Bois Joly tot Kuithol
    Deze aanduiding was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve waarvan vroegere U-vormige aanleg nog min of meer herkenbaar; heden gebetonneerd erf met ijzeren toegangshek aan betonpalen. Uitgebreid bedrijfsgebouwenbestand uit de 20ste eeuw zonder belang.

Naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis met verhoogde begane grond onder grotendeels vernieuwd zadeldak (tot eind jaren 1940 stro, sindsdien kunstleien, nok loodrecht op de straat), uit de 18de eeuw. Laatste lemen binnenwand verdwenen sinds midden 20ste eeuw. Gewitte bakstenen erfgevel op blauwgrijsgeschilderde gecementeerde plint met schijnvoegen. Getralied keldergat in rechter travee. Licht getoogde beluikte vensters op hardstenen lekdorpels. Voordeur in rechthoekige, gesinterde bakstenen omlijsting met oren en achter brede vernieuwde steektrap (5 treden). Vernieuwd houtwerk. Bewaarde eendelige overwelfde huiskelder met natuurstenen keldertrap op noordoosthoek. Interieur gemoderniseerd eind jaren 1980 met wijziging van binnenindeling en uitbreiding achterwaarts. Nieuwe haard met uit koeienstal gerecupereerde doch versmalde haardbalk met inscriptie 1724 en centraal Christusmonogram met kruismotief op drie nagels.

Voormalige schuur ten noordoosten, naar verluidt na brand in 1955 vervangen door huidige koeienstal.

Auteurs: Verbeeck, Mieke