Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Gesloten hoeve in kern opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw; meerdere latere wijzigingen doch met behoud van opstelling rondom haast vierkant erf. Grotendeels gekasseid erf met gebetonneerde vroegere mestvaalt ten zuidwesten, voor de stallen.

Aan de straat vleugel met woning van anderhalve bouwlaag, zeven (?) traveeën en poorttravee met doorrit links, onder pannen zadeldak. Gewitte gecementeerde bakstenen lijstgevel met schijnvoegen achter ondiepe omsloten voortuin met toegangstrap links opzij. Twee verschillende rijen verankeringen als gevolg van een aanpassing wellicht met verhoging. Vrij smalle gebogen benedenvensters. Voordeur in gesinterde bakstenen omlijsting met oren en rechte druiplijst. Oorspronkelijke segmentbogige toegangspoort in zandstenen omlijsting met negblokken en gebogen druiplijstje; oude houten poort afkomstig van toegang verplaatst en aangepast tot schuurpoort (in noordoostvleugel), bewaart grotendeels getorste poortstijl met bovenaan jaartal 1749 onder primitief uitgesneden hoofdje, Christusmonogram met kruis en letters MDO. Erfgevel van boerenhuis (op het zuidoosten) met decoratieve cementering (eerste kwart van de 20ste eeuw ?). In gewijzigd binnenhuis, haardbalk met inscriptie 1719 en Christusmonogram, gerecupereerd uit de stal. Bakstenen bedrijfsgebouwen in de loop van de 20ste eeuw uitgebreid, aangepast of vernieuwd.

Auteurs: Verbeeck, Mieke