• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Hoeve met U-vormige aanleg, minstens opklimmend tot midden 18de eeuw. Woning met rugzijde aan de straatkant; rechts aansluitend poortgebouw van drie traveeën onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) en vlechtingen in rechter zijpuntgevel. Toegangspoort in middelste travee met zandstenen negblokken en hardstenen schamppalen; ontbrekende boog en metselwerk erboven, behalve boogaanzetten met druiplijst. Links korfbogig voetgangersdeurtje met zandstenen hoekstenen en sluitsteen. Gesmede ringvormige deurklink aan plaatje met hartmotiefjes. Gekasseide inrit en erf geopend naar het zuidoosten.

Naar het zuidoosten georiënteerd bakstenen boerenhuis van acht traveeën onder pannen zadeldak. (nok parallel aan de straat). Naar het noordoosten zijpuntgevel met vlechtingen en twee zoldervenstertjes gevat in houten kozijn. Verankerde erfgevel met sporen van vroegere bredere vensters, heden rechthoekige vensters met houten latei en vrij jong houtwerk. Twee getraliede keldervensters met hardstenen latei onder gebogen rollaag. Licht getoogde lage voordeur in gesinterde bakstenen omlijsting. Tweede deur rechts in gelijkaardige doch smallere omlijsting achter hardstenen steektrap (4 treden).

Twee parallel overwelfde kelders met grijze natuurstenen vloertegels. Bewaarde balklaag; aan beide uiteinden versierde moerbalk in woonkamer met inscriptie "1749 / AVDP".

Ten noordoosten, bakstenen dwarsschuur in houtbouw met bewaard lemen vakwerk in noordoostelijke langsgevel; voorts bakstenen gevels, onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op straat). Aan alle kanten toegevoegde aanbouwen onder lessenaarsdak.

Ten zuidwesten, bakstenen stallen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op straat). Erfgevel met klimmend zoldervenster en dakoverstek op schoren. Aalpomp met drijfwiel.

Auteurs: Verbeeck, Mieke