Herberg

Beschrijving

Voormalige afspanning, cabaret, herberg en heden café, vanouds zogenaamd "t Wit Paard / Au Cheval Blanc", op kaart uit eind 18de eeuw al melding van cabaret "Le cheval blanc". Aan kruispunt ingeplant breedhuis van aanvankelijk één bouwlaag en zeven traveeën, mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw; waarschijnlijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw vergroot met toevoeging van twee linker traveeën en hoge bovenverdieping, onder zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat). Lichtgeelgeschilderde gecementeerde lijstgevel met steekbogige muuropeningen in vlakke contrasterend geschilderde omlijstingen, voor bovenvensters verrijkt met sluitsteen. Illusionistische schildering met wit paard aangebracht boven voordeur bij recente gevelherschildering (midden 1997). Rechts aanpalende lage annex met poort.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plannen, nummer 3264.

Auteurs: Verbeeck, Mieke