Semigesloten hoeve

Beschrijving

Semigesloten hoeve van baksteen, enigszins schuin ingeplant ten opzichte van de straat; haast vierkant erf met gekasseide strook achter de toegangspoort en voor de achterin gelegen woning; vroegere afgeboorde mestvaalt in zuidwestelijke erfhelft tegenover de stallen.

Ten noordwesten, vrijwel lossttaand boerenhuis van zes traveeën, onder zadeldak (voorheen stro, nu pannen vooraan en kunstleien achteraan), wellicht uit het vierde kwart van de 18de eeuw met uitzonderlijk authentiek voorkomen. Zijpuntgevels met vlechtingen, waarvan links met jaartal 1786 in sierlijk gesmede cijferankers onder fraai uitgewerkte topanker. Verankerde en gewitte voor- en achtergevel op grijsgeschilderde plint; dakoverstek op houten modillons en lage steekboogdeur in grijsgeschilderde bakstenen omlijsting met oren en gebogen druiplijstje. Voorgevel bewaart merkwaardige steekboogvensters per twee gekoppeld in houten kozijn en omlijst gevelnisje boven voordeur waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Twee kleine getraliede vierkante raampjes in houten kozijn met luik naast grotere steekboogvensters in de achtergevel. Tweedelige overwelfde huiskelder; behouden balklaag nog zichtbaar en gewit in linker kamer met versierde moerbalk.

Ten noordoosten, dwarsschuur onder schilddak (golfplaten). Ten zuidoosten en ten zuidwesten, respectievelijk wagenloods met brede rechthoekige toegangspoort in zuidelijke erfhoek en loodrecht aansluitende stallen met troggewelven, onder golfplaten zadeldaken.

Ten noordoosten op het achtererf, bakhuis van het tweedelige type waarvan voorste deel verlaagd en heden onder golfplaten lessenaarsdak.

Auteurs: Verbeeck, Mieke