Gemeenteschool, later gemeentehuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Maarkedal
Deelgemeente Schorisse
Straat Hofveldstraat, Schoolstraat
Locatie Hofveldstraat 42, Schoolstraat zonder nummer, Maarkedal (Oost-Vlaanderen)
Status Deels Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Maarkedal (adrescontroles: 31-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Maarkedal (geografische inventarisatie: 01-01-1998 - 31-12-1998).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeenteschool, later Gemeentehuis van Schorisse

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool met voorgevel aan de Hofveldstraat. Vleugel van aanvankelijk zeven traveeën samen het de rechts aanpalende onderwijzerswoning van toen vier traveeën (zie Hofveldstraat nummer 40) en één bouwlaag, opgericht in 1853-1854 naar ontwerp van architect J.-B. (?) Royers. In 1908-1909: verandering van het schoollokaal gelijktijdig met de vergroting van de onderwijzerswoning naar ontwerp van architect A. Vossaert van 1906; omvatte diverse wijzigingen van de school onder andere van de binnenindeling (in plaats van één klas, twee klassen met gescheiden ingang voor en achter), vermeerdering met één travee rechts ten nadele van de onderwijzerswoning, dichting van zes vensters in de voorgevel, nieuwe muuropeningen in de achtergevel onder I-latei met ruime twaalfdelige vensterlichten. Gemeentehuis sinds 1946; omvorming van de schoollokalen aan hun nieuwe functie volgens plannen van 1948 naar ontwerp van architect J. Dhaeyer, in 1953-54. Gepaard met wijziging van de binnenindeling en aanpassing van muuropeningen: gedichte vensters in de voorgevel opnieuw geopend, links voordeur veranderd in venster en muuropeningen in de achtergevel deels gedicht.

Langgerekt sober rechthoekig gebouw van acht traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Voorgevel regelmatig geritmeerd door getoogde muuropeningen, evenals de lage pseudo-bovenlichten met hardstenen lekdorpel. Bewaard gevelbord met opschrift "gemeentehuis" boven voordeur. Deels afgeronde gevelhoek.

Achterin gelegen L-vormig schoollokaal van één bouwlaag met drie klassen gebouwd in 1920-21 naar ontwerp van architect J. Dhaeyer, thans in gebruik bij de basisschool Omer Wattez van het gemeenschapsonderwijs met hoofdgebouw van 1976 ernaast en aan andere hoek met de Kolpaartstraat.

  • Maarkedal, Gemeente-archief Schorisse, 861.2.
  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVII, Gent, 1982, p. 604-605.

Bron: Verbeeck M. & Tack A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1998

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hofveldstraat

Hofveldstraat (Maarkedal)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.