Villa Kasteel Lambrecht

Beschrijving

Zogenaamd Kasteel Lambrecht (volgens oude prentbriefkaart). Aanvankelijk woning van notaris Lambrecht. Eclectisch getinte villa wellicht van circa 1912, in omringende tuin. Aan de straat, lage gemetste afsluiting met hekwerk en rechts ijzeren toegangshek aan twee zware gecementeerde vierkante hekpijlers met bolbekroning waarvoor bouw vergund in 1912. Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat). Rechts aanbouwsel van twee traveeën en een bouwlaag met mansardedak (kunstleien). Volgens oude prentbriefkaart vroeger met grote centrale dakkapel en decoratieve vorstkam. Voorgevel verlevendigd door witte en groene geglazuurde horizontale banden en boogstenen; steekbogige muuropeningen met diamantkopvormige hardstenen sluitsteen. Deurvenster met ijzeren balkon in uitspringend centrale deurrisaliet, vroeger ook nog geaccentueerd door dakkapel. Omlopende gewitte houten kroonlijst op dito modillons.

Goed bewaard interieur, voornamelijk traphal en salons met rijk geornamenteerde stucplafonds en fraaie marmeren schouwmantels met overwegend neoclassicistisch karakter.

• Maarkedal, Gemeente-archief Schorisse, 871.1, bouwaanvragen 1875-1910.

Auteurs: Verbeeck, Mieke