• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

L-vormige bakstenen hoeve waarvan woning (ten noorden) vervangen circa 1945 en voorts wellicht voornamelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Ten westen, stalvleugel onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), voorzien rechts van ijzeren windwijzer met hemelsfeer. Straatgevel met baksteenfries en rechts toegangspoort onder houten latei met doorrit. Rechts aanpalend wegkapelletje afgedekt met pannen zadeldakje. Spitsboognis deels gevat in hardsteen en afgesloten door sierlijk ijzeren hek met jaartal 1894 onder S van Schorisse. Gewitte plaasteren heiligenbeeldjes: Onze-Lieve-Vrouw, Sint-Rochus, Sint-Antonius en later toegevoegde Sint-Theresia en Heilig Hartbuste.

Ten zuiden, tegenover het boerenhuis, gesloten overdekte steenput (naar verluidt van 16 meter diep) onder pannen zadeldak met houten as voor katrol.

Ten noorden, achter boerenhuis, bakhuisje van het tweedelige type waarvan voordeur en vensters met houten latei.

Auteurs: Verbeeck, Mieke