Molenaarshuis met watermolen

Beschrijving

Voormalig molenaarshuis met verdwenen geïncorporeerde watermolen zogenaamd "Haezeveldmolen", ingeplant aan de straat nabij de Pauwelsbeek. In 1894 opgerichte korenwatermolen; stoommachine geplaatst in 1901 doch reeds uitgebroken in 1910. Vanaf 1924 watermolen niet meer in werking, sinds 1953 ingelijfd bij de woning.

Recent gerenoveerd breedhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag, onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), samen met de watermolen gebouwd in 1894. Bakstenen lijstgevel met getoogde muuropeningen en afgelijnd door daklijst van samengestelde tandlijsten onder geknikte dakoverstek. Blinde vijfde travee met pseudo-bovenvenster; puntvormige dakkapel met hoog zolderlaadvenster in laatste travee. Roodgekleurde achtergevel met minder regelmatige muuropeningen. Hoge vierkante schoorsteen boven rechter zijpuntgevel getuigend van vroegere bedrijfsfunctie. Links aanpalend bijgebouw onder zadeldak met behouden poort onder houten latei. Rest van getrapte strekdam parallelle achtergevel. Beektracé in achtertuin echter verlegd. Drie ter plaatse bewaarde molenstenen waarvan één binnenshuis.

• Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, 1962, Tweede band, XVI, 1963, p. 81-82.
  • VANDEPUTTE J.L.Th., De molens van het arrondissement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 15.

Auteurs: Verbeeck, Mieke