Hoeve en wegkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en wegkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve-gebouwen en wegkapel

Beschrijving

Grote achterin gelegen bakstenen hoeve, volgens huidige eigenaars voorheen een abdijhoeve. Huidige in U-vorm geschikte gebouwen teruggaand op gelijkaardige vroegere aanleg. Open achtererfzijde tegenover lange met de rug naar de straat gekeerde woning ten westen; toegangspoort in ten noorden aansluitend L-vormig bijgebouw.

Brede aarden toegangsweg voor het poortgebouw geflankeerd door vier gekandelaarde linden en aan de straat gemarkeerd door een schuin ingeplante wegkapel. Open bakstenen kapel met afgeronde achterzijde, minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw. Vrij sterk gewijzigde en verlaagde gewitte topgevel gelijktijdig met verdwijning van vroeger dak, doch behouden ijzeren kruis met fijne ornamentiek. Onze-Lieve-Vrouwebeeldje op eenvoudig gemetst altaar onder opgehangen kruisbeeld.

Boerenwoning van negen traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), wellicht uit het derde kwart van de 18de eeuw, namelijk binnenshuis jaartal 1770 in moerbalk. Zuidelijke zijpuntgevel met aandak en vlechtingen. Verankerde gewitte erfgevel (ten oosten) op grijsgeschilderde gecementeerde plint. Per twee gegroepeerde steekboogvenstens op hardstenen lekdorpel (vernieuwd houtwerk). Drie dezelfde steekbogige voordeuren waarvan twee gekoppelde, gevat in een omlijsting van gesinterde en rood gestreepte bakstenen, met oren en gebogen druiplijstje (één van de gekoppelde deuren gedicht tot venster). Dakoverstek met hanggoot op fraaie modillons. Eveneens gewitte achtergevel voorzien van gelijkaardig omlijste deur naast getralied keldervenster; voorts kleine enigszins gewijzigde vensters. Drie overwelfde kelders. Behouden balklaag waarvan fraai versierde moerbalk met jaartal 1770 evenals kinderbalken van de raveling van de vroegere haard voorzien van gesculpteerde ornamenten met rococo-invloed.

Ten noorden, 18de-eeuwse langsschuur onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Westelijke zijpuntgeveltop met siertopanker en drie vermoedelijke cijferankers (1 7 1); schuurpoort met ijzeren I-latei. erfgevel verscholen achter verschillende aanbouwen onder doorlopend golfplaten lessenaarsdak. Tweebeukig schuurgebint.

Ten zuiden, jonge stallen ter vervanging van vroeger bestaande.

Auteurs: Verbeeck, Mieke