Hof De Meulemeester

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof De Meulemeester

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof De Meulemeester

Beschrijving

Hoeve bekend als zogenaamd Hof De Meulemeester naar de vroegere eigenaars. Grote gesloten hoeve schuin ingeplant tegenover de westgevel van de parochiekerk. Merendeels gewitte bakstenen hoevegebouwen rondom gekasseid vierhoekig erf; volgens niet te controleren bron naar verluidt van 1730. Bedrijfsgebouwen met overwegend jonger (midden 19de-eeuws) voorkomen. Volgens mondelinge bron sinds 1930 aangebrachte gevelcementering (straat- en erfgevels). Gevelsteen met jaartal 1930, verwijzend naar toenmalige veranderingen, boven schuurpoort met doorrit in noordhoek op erf.

Rechthoekige toegangspoort met doorrit in lange straatvleugel met rechts afbuigend deel, onder pannen zadeldak.

Ten noordwesten, ruime boerenwoning van zeven traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de 18de eeuw. Rechts zijpuntgevel met vlechtingen. Gewitte gecementeerde voorgevel op gepikte plint, voorzien van een rij ankers met krullen. Vlakke hardstenen omlijstingen markeren de steekbogige muuropeningen van de benedenverdieping. Lagere bovenvensters op hardstenen onderdorpel en met siersluitsteen. Beide voordeuren achter verbredende hardstenen trap (drie treden). Kleinere vensters in de achtergevel, de meeste getralied, met hardstenen dorpel(s); meerdere benedenvensters met bakstenen druiplijst en een paar hoekstenen.

Driedelige overwelfde huiskelder met hardstenen keldervloer en keldertrap. Interieuraanpassingen voornamelijk uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Centrale huiskamer met hoge ingebouwde hoekkast en vierdeurskast, brede ondiepe haard met houten bordenlijst.

Rechts, zijdelings bij de woning aansluitende later toegevoegde kalverstal met bakstenen troggewelven tussen ijzeren liggers.

Ten noordoosten, hoge dwarsschuur onder wolfsdak (kunstleien en pannen, nok loodrecht op de straat). Indrukwekkend eiken gebint rustend op ijzeren steunen in plaats van vroegere steunmuur.

Ten zuidwesten, smalle koeienstallen met ten zuidoosten loodrecht aanpalende originele paardenstallen voor zes paarden.

Ten noordwesten op het achtererf, bakstenen bakhuis van het tweedelige type, naar verluidt voorheen tevens knechtenwoning. Balklaag met bepleisterde troggewelven op overhoekse kinderbalken.

Auteurs: Verbeeck, Mieke