Hoeve Kerckhove

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Kerckhove

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen; inplanting opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw (zie de Ferrariskaart) en eertijds omgracht (zie 19de-eeuwse kaarten); quasi achtvormige omgrachting rond boerenhuis en voorerf. Bakstenen complex onder zadeldaken (pannen), boerenhuis uit midden 18de eeuw, dienstgebouwen wellicht uit laat 19de eeuw en begin 20ste eeuw.

Ten noordwesten, onderkelderd boerenhuis met klokkenstoeltje (nok loodrecht op straat) achterin groot met gras begroeid voorerf. Verankerde gewitte gevels op gepikte plint. Erfgevel van zes traveeën met getoogde muuropeningen; hoge deur met bovenlicht in tweede travee en beluikte vensters, gekoppeld in laatste vier traveeën. Straatgevel van zes traveeën met getoogde muuropeningen waarvan lage deur en vensters met 19de-eeuws houtwerk en vernieuwde luiken. Ten noorden, venster van voutekamer boven getraliede kelderopening van gewelfde kelder.

Interieur bewaart geprofileerde moerbalk met slof en vernieuwde schouw met houten bordenrek.

Ten noordoosten, stallen uit begin 20ste eeuw met twee dakkappelletjes. Ten zuidoosten, aansluitende hoge schuur met centrale schuifpoort. Ten zuidwesten, stallen en opslagruimte met getoogde muuropeningen, erfgevel deels met houten beschieting, rechter zijgevel met laadluik onder waterlijstje.

Ten noorden, aan straat gelegen gewit bakhuis van het enkelvoudig type (nok loodrecht op straat) met houten ankers.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja