Ferme de la Paille

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ferme de la Paille

Beschrijving

Naar verluidt zogenaamd "Ferme de la Paille", voormalige grote hoeve met losse bestanddelen teruggaand tot midden 18de eeuw. Vroeger met achtvormige omgrachting (zie 19de-eeuwse kaarten) waarvan ten noordwesten klein deel rest. Verankerde baksteenbouw met gewitte gevels onder pannen zadeldaken.

Ten noordwesten, boerenwoning achterin met gras begroeid en gekasseid erf gelegen en toegankelijk via vernieuwd brugje over bewaard deel van omgrachting. Eén en zes traveeën en anderhalve bouwlaag (nok parallel aan de straat); halve bouwlaag later toegevoegd (zie lager zittende ankers). Getoogde voorheen beluikte benedenvensters in nog vaag zichtbare vlakke omlijsting en met vernieuwd houtwerk, deur in vierde travee met arduinen treden in 19de-eeuwse omlijsting van gesinterde baksteen op neuten. Rechthoekige bovenvensters met houten latei, één blind in laatste travee. In deurtravee metalen plaat met opschrift "Gegroet o vrouwe" in plaats van venster. Wordt aangepast.

Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen beide zijgevels; vroeger "braskot" tegen linker zijgevel. Vlechtingen van lagere puntgevels in zijgevels.

Achtergevel met rechthoekige muuropeningen, ten noorden kelderopening waarboven voutekamer.

Ten noordwesten, achter het boerenhuis, voormalig dienstgebouw met dakoverstek (nok parallel aan de straat). Rechter zijgevel met vlechtingen en sporen van verdwenen lagere aanbouw, wellicht vroegere bakoven.

Ten noordoosten, vroegere langsschuur (nok loodrecht op de straat), nu gebruikt als garage. Zijgevels met baksteenfries.

Ten zuidoosten, gerenoveerde hoge langsschuur onder vernieuwd pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), vroeger mogelijk met strobedekking. Vier traveeën op gepikte plint. Erfgevel met kleine rechthoekige muuropeningen. Linker zijgevel met korfboogpoort.

Binnen: indrukwekkend gebint die trekbalken opvangt en bestaat uit drie schaargebinten van drie jukken met korbelen en schoren. Op de bakstenen stoel; twee standvinken die de trekbalken opvangen en hogerop de onderste jukbalken stutten.

Vroegere paardenstal in vierde travee bewaart gewitte troggewelven met ijzeren I-balken en arduinen tussenschotten.

Ten zuidwesten, paardenstallen (nok loodrecht op de straat), getoogde deuren en kleine rechthoekige vensters, rechthoekige veldpoort in derde travee. Rechter zijgevel met vlechtingen. Bewaarde troggewelven met ijzeren I-balken, vernieuwde arduinen voederbakken.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja