Kasteel Ter Beck met aanhorigheden

Beschrijving

Zogenaamd "Ter Beck", "Ter Beke(n)" of "Terbeek", afgelegen voormalig kasteeltje naar gelijknamige vroegere heerlijkheid. Volgens 16de- en 17de-eeuwse archiefstukken "feodale omwalde motte". Op de Ferrariskaart vermeld als "Maison ter Beke", nu hoeve "Ter Beek".

Zou oorspronkelijk in het bezit zijn geweest van de Orde der Tempeliers. Vroeger omgracht kasteel wellicht ter vervanging van oudere hoeve zogenaamd "Goed ter Beken", een leen dat gehouden werd van de heerlijkheid ten Doorne. Midden 19de eeuw gelegen op rechthoekig eiland, omgeven door nu grotendeels gedempte grachten en een grote tweedelige rechthoekige vijver (zie Popp- en Vandermaelenkaart). Eertijds met watermolen; voor het eerst vermeld in 1421 en gesloopt circa 1820.

Flankerende schuren en stallen uit eind 19de- begin 20ste eeuw vormen met vroegere kasteeltje een U-vorm.

Zuidoostelijk georiënteerd charmant vroeger kasteeltje in 1687 opgetrokken op een terp. Vijf traveeën en twee bouwlagen met centrale risalietvormende torentravee onder licht geknikt schilddak met twee dakkapelletjes voor- en achteraan (leien, nok parallel met de straat), uitkraging op gesculpteerde houten klossen. Bakstenen geheel met grotendeels 18de-eeuwse geveldecoratie; natuurstenen gevelbanden en omlijstingen (vroeger grijsgeschilderd) en afbladderende okergeelgeschilderde bepleistering op gecementeerde plint. Barokke symmetrische lijstgevel. Horizontale ritmering door natuurstenen gevelbanden. Getoogde vensters wellicht uit de 18de eeuw in geprofileerde natuurstenen omlijsting onder waterlijstje en onderaan met guttae; voorzien van binnenluiken, benedenvensters met 19de-eeuwse ramen, kleinere bovenvensters met vernieuwd houtwerk; blind in tweede en vierde travee Getralied keldervenster in laatste travee. Centrale travee uitlopend als vierkant torentje onder sierlijk klokdakje bekroond met veelhoekige peerspits (leien), uitkraging op gesculpteerde houten modillons. Centrale verbredende toegangstrap van vijf treden tot rechthoekig vernieuwde deur met bolkozijnen bovenlicht gevat in natuurstenen omlijsting geflankeerd door verweerde sierbanden met voluten en koolblad en bekroond met geprofileerde architraaf. Daarboven groot blind rechthoekig venster met getoogd bovenlicht op tussendorpel met consoles, gevat in natuurstenen omlijsting met geprofileerd waterlijstje. Daarboven natuurstenen cartouche met verweerd jaartal 1687 waarboven drie kleiner wordende getoogde blinde vensters gevat in omlijsting als overige vensters. Zo ook het blinde bovenvenster van de zijgevels.

Interieur: symmetrische indeling, kamers met 18de-eeuwse stucdecoratie en naar verluidt twee kelders met tongewelven, waarvan één met waterput, bekleed met rankenwerk.

Afbladderende grijsbepleisterde achtergevel van drie traveeën en twee bouwlagen op sokkel van Doornikse steen.

Blinde zijgevels met middenin hoge schoorstenen. Recente dienstgebouwen achteraan.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen Oost-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief.
  • Rijksarchief Gent, Fonds kaarten en plans, nummers 4850, 4851, 4854, 4855.
  • KERCKAERT N., Oude Oostvlaamse huisnamen, Gent, 1977, p. 31.