Hoeve Votobaert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Votobaert

Beschrijving

Zogenaamd "Hoeve Votobaert" op Vandermaelenkaart, later zogenaamd "Hoeve Delbeke", voormalige hoeve met losse bestanddelen in U-vorm rond gekasseid erf, uit begin 19de eeuw met latere aanpassingen. IJzeren hek tussen aangebouwde bakstenen pijlers. Achterin toegangsweg gelegen verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (pannen).

Ten noordwesten, boerenwoning met witgeschilderde gevel op grijsgeschilderde gecementeerde plint. Rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk uit jaren 1960. Twee getoogde deuren met bovenlicht. Gewelfde kelder ten noorden.

Ten westen, aanbouw tegen achtergevel onder verlengd dak. Rechthoekige vensters waarvan één ten westen onder houten latei en met luikduimen, daarnaast pomp met wiel in gecementeerde bakstenen gevat.

Ten noordoosten, vroegere stallen en schuur met rechthoekige deuren en brede schuifpoort. Vroegere paardenstal ten noorden bewaart ijzeren I-balken en bakstenen troggewelfjes met jaartal 1818. Linker zijgevel met getoogd zolderluik onder waterlijstje.

Ten zuidwesten, dienstgebouw uit begin 20ste eeuw met in 1918 verdwenen cichorei-ast. Vroegere muuropeningen in jaren 1920 gedicht; naast rechter hekpijler met kapelletje.

Ten noordwesten, achter boerenhuis gelegen tweedelig bakhuis boven aardappelkelder.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja