Brouwerij en mouterij

Beschrijving

Voormalige brouwerij en mouterij van de familie Van Cauwenberghe, waar "Vita" bier werd gebrouwen. Circa 1850 in handen van Ivo Van Meirhaeghe en later van de Van Cauwenberghes. Stopgezet in 1976.

Nummer 25. Groot burgerhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw met ommuurde tuin. Twee + zes traveeën en één + twee bouwlagen; twee traveeën onder zadeldak, overige onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat) met houten daklijst. Gecementeerde beigegeschilderde lijstgevel met gebosseerde hoekblokken op grijsgeschilderde plint van bossageblokken. Voorheen getoogde en heden rechthoekige benedenvensters met diamantsluitstenen en vernieuwde ramen van plastic, getoogde bovenvensters. Getoogde deur met bovenlicht met decoratief ijzerwerk in gebosseerde blokkenomlijsting. Rechthoekige benedenvensters en getoogde bovenvensters in achtergevel, getoogde bovenvensters in rechts zijgevel.

Nummer 25 b. Links, aanpalende gewitte schuur van eind 19de eeuw op gepikte plint, schuifpoort rechts. Links, aangebouwde voormalige bakstenen brouwerijgebouwen met hoge ronde schoorsteen van circa 1920-1930 onder dubbel zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), waarvan één voorzien van verluchtingskap met lattenwerk. In 1904 werd de nu verdwenen stoomketel geplaatst. Rechthoekige muuropeningen met betonnen lateien. Gedeeltelijk verwijderde brouwinstallatie, bewaarde roer- of beslagkuip met lekbakje.

• Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 975/1.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja