• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Elsegem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Elsegem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpshuis

Beschrijving

Groot aan de straat palend dorpshuis uit midden 19de eeuw, later verhoogd (confer lager zittende ankers). Ommuurd achtererf met vervallen voormalige dienstgebouwen.

Vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd schilddak (pannen en schaliën, nok evenwijdig aan de straat) en met gecementeerde plint met schijnvoegen. Gewitte verankerde gevel met profilerende kroonlijst, getoogde vensters; beneden beluikt en boven met luikduimen. Luiken met uitgespaarde waaier en siermotieven in bovendeel. Bakstenen deuromlijsting met architraaf op kapiteeltjes met verticale profilering; vernieuwd houtwerk.

Linker zijgevel heeft twee rechthoekige beluikte benedenvensters onder houten latei, twee getoogde bovenvensters met luikduimen, en twee rechthoekige zoldervensters.

Verwaarloosde achtergevel met analoge opstand, getoogde deur; vervangen door smallere rechthoekige deur waarboven sluitsteen met door twee pijltjes doorboord vlammende hartje. Rechts, sporen van vroegere aanbouw.

Ten zuidwesten, dienstgebouw onder zadeldak (golfplaten). Vlechtingen van vroegere lagere puntgevel op linker zijgevel met uilengaten in geveltop en getoogd laadluik. IJzeren hek aan gevel en bakstenen pijler tegen vroeger dienstgebouw ten zuiden.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja

De luiken op de begane grond van voorgevel en linker zijgevel zijn niet langer bewaard.