Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

Beschrijving

Voormalige dokterswoning van jaren 1870-1880, gebouwd door de familie Gerniers voor Dr. A. Thooft. In de eerste helft van de 20ste eeuw zogenaamd Villa du Canon-Trophée.

Voortuin en gekasseide koer met ijzeren afsluiting op laag bakstenen muurtje en hek aan sierlijk geprofileerde ijzeren zuiltjes. Naar verluidt jaartal 1870 in steen van vroegere mestput.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (voorheen met leien, thans pannen, nok parallel aan de straat) met kroonlijst op gesculpteerde klossen. Bakstenen lijstgevel met natuurstenen hoekblokken, gevelbanden en diamantsluitstenen met bolbekroning. Rechthoekige muuropeningen; beluikte benedenvensters met gedeeltelijk vernieuwde ramen uit midden 20ste eeuw, bovenvensters met bewaard houtwerk.

Interieur: gang met zwarte tegelvloer en mooie plafondstucco rustend op twee rijkelijk uitgewerkte consoles met rococo- en bloemmotieven. Rechts salon en achterliggende kamer bewaren mooie marmeren schouwen, rijkelijk gesculpteerde stucplafonds en twee mooie centrale stucreliëfs met onder andere vogels, vruchten en strikken.

Linker aanbouwsel circa 1950 verhoogd onder plat dak. Ten noorden en ten zuiden, respectievelijk vroegere stal en wagenhuis onder zadeldaken (pannen, nok loodrecht op de straat). Vroegere stal circa 1945 tot woning (nummer 33) omgebouwd. Vroeger wagenhuis met natuurstenen gevelbanden, hoekblokken en sluitstenen, twee segmentbogige poorten en lagere rechthoekige deur. Ten westen onderkelderd.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja