School en onderwijzerswoning

Beschrijving

School en onderwijzerswoning. In bochtig straatverloop gelegen bakstenen ensemble van 1868 door architect Ch. Vanderstraeten, en vergroot begin jaren 1880.

Nummer 17. Mooie onderwijzerswoning met omhaagde voortuin. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat). Lijstgevel met hoeklisenen, aan dakrand uitlopend in brede geblokte baksteenfries tot middelste travee. Daarboven dakvenster met puntgevel en gekoppelde rondboogvensters waarboven oculus. Puilijst waaronder overhoekse baksteenfries afgelijnd door fijne gevelband. Rondbogige muuropeningen op benedenverdieping met getraceerd bovenlicht en bakstenen boogomlijsting met diamantsluit- en hoekstenen, dito deur en getoogde bovenvensters. Sobere, analoge achtergevel. Oculus in rechter geveltop.

Nummer 17B. Aansluitend schoolgebouw onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Verticale ritmering door lisenen, nu vernieuwd.

• Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 971.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja