erfgoedobject

Conciërgewoning van kasteel de Ghellinck

bouwkundig element
ID
28140
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28140

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige conciërgewoning van het kasteel de Ghellinck, van begin jaren 1870 en in 1988 gerenoveerd. Aan noordelijke toegang tot het park, tot 1988 met mooi ijzeren hekwerk aan imposante veelhoekige hekpijlers van bak- en natuursteen. Woning met hoektoren links achteraan, en lagere aanbouw, links vooraan. Sierlijke baksteenarchitectuur met gebruik van natuursteen onder zadeldak (vernieuwde leien, nok parallel aan de straat); breed dakoverstek op geprofileerde houten modillons, hogere toren onder leien tentdak. Gevelversiering door gebruik van donkere baksteen en ruitmotieven door lichtere knipvoegen. Rechts, puntgevel met gekoppelde boogramen: getoogd en overspannen door een segmentbogige druiplijst op de benedenverdieping en door een rondboog met oculus in het timpaan op de bovenverdieping. Vroegere deuropeningen veranderd tot vensters.


Bron     : VERBEECK M. & TACK A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke; Tack, Anja
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomein de Ghellinck


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Conciërgewoning van kasteel de Ghellinck [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28140 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.