Parochiekerk Sint-Pietersstoel met kerkhof

Beschrijving

Georiënteerde kerk midden gedeeltelijk afgerond ommuurd kerkhof ten Oosten van het Moregemplein. Ommegang rond het kerkhof veranderd tot rijweg.

Kerk van 1778 naar één van de ontwerptekeningen van 1776 door architect P.M. Mormal, gewijd aan Heilige Petrus en opgetrokken ter vervanging van en mogelijk op een deel van de funderingen van de kerk met drie altaren, in 1663 gebouwd in opdracht van A. Van Spiere. Ingewijd door de bisschop van Gent in oktober 1780. Eertijds met treurwilg voor westelijke gevel.

Het nabijgelegen bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw-ten-Doorn fungeerde van oudsher tot aan de Franse revolutie als belangrijkste bidplaats.

Gebombardeerd in 1918 en beschadigd in 1940. In 1982 herstellingswerken aan de glasramen.

Sobere éénbeukige zaalkerk van drie traveeën met smaller koor van één travee waarachter vierkante toren met geïncorporeerde sacristie.

Gewitte kareelsteen op basis van arduin, vernieuwde leien bedaking; zaal onder afgewolfd schilddak met geknikte dakrand, koor onder zadeldak en toren met ingesnoerde achtzijdige spits.

Ten westen, ingangsportaal met centrale rondboogdeur in geblokte arduinen omlijsting met sluit- en hoekstenen waarboven grote oculus met glas-in-loodraam met ijzeren harnas. Ten zuiden van de ingang vrijstaand oorlogsmonument.

Identieke noord- en zuidgevel met drie grote rondboogvensters op arduinen plint, met zelfde beglazing open kapel onder lessenaarsdak met gekruisigde houten Christus tegen oostkant van zuidelijke gevel.

Ten oosten, koortravee met analoog venster; noordgevel met lage aanbouw (beenderhuis?).

Vierkante, bij het koor aansluitende toren met hoeklisenen waartussen overhoekse baksteenfries aan dakrand, twee getoogde vensters boven elkaar en rondbogige galmgaten. Onderaan in noord- en zuidgevel rechthoekig getralied venster van geïncorporeerde sacristie.

Grafmonument van de familie Van Hoobrouck de Mooreghem tegen oostgevel van de toren.

Witgeschilderd interieur met houten lambrisering. Zaal onder gedrukt tongewelf met trekankers op geprofileerde kroonlijst. Langs westzijde eenvoudig doksaal, oostzijde uitlopend op smaller koor met driezijdige sluiting onder tongewelf met trekankers. Daarachter toren met sacristie.

Mobilair. Schilderijen: Jezus en de Samaritaanse vrouw, doek, 18de eeuw, vroeger in hoofdaltaar; Offer van Abraham, doek, 18de eeuw; Een engel bevrijdt de Heilige Petrus uit de gevangenis, doek, getekend F. Devigne, 1840, in hoofdaltaar.

Beeldhouwwerk: Kruisweg, hoogreliëf, gekocht in 1846. Hoofdaltaar, witgeschilderd hout, eind 18de eeuw. Zijaltaren met witgeschilderde houten beelden, Onze-Lieve-Vrouw en Engelbewaarder, eind 18de eeuw. Koorgestoelte, hout, 19de eeuw. Koorafsluiting, eik, geschonken door baron van Moregem in 1823. Preekstoel, hout, 18de eeuw, geschonken door baron van Moregem in 1823. Twee biechtstoelen. Doopvont, marmer en koperen deksel, 18de eeuw.

Grafsteen van 1691 en zerk van familie Van Hoobrouck de Mooreghem van 1867.

• Hospitaalarchief Oudenaarde, Kaarten- en prentenfonds, nr. 81-87.
  • Moregem, Pastorie, Kerkfabriek van Mooreghem, Inventaris van het Mobilair.
  • Moregem, Pastorie, Kerkfabriek van Mooreghem, Stokregister.
  • Rijksuniversiteit Gent, Fonds Vliegende bladen, I.Moregem.
  • DEVOS P., De Sint-Pietersstoelkerk van Moregem, Monumenten en Landschappen in Oudenaarde en Wortegem-Petegem (8), Oudenaarde, 1996, p. 69-70.
  • VANDENBUSSCHE-VAN DEN KERCKHOVE C., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Oost-Vlaanderen, Kanton Oudenaarde, 1978, p. 81-82.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja