Herenhoeve Ter Cauborre

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhoeve Ter Cauborre

Beschrijving

Zogenaamd "Ter Cauborre", voormalige herenhoeve met losse bestanddelen rond vierkant gekasseid erf. Mooi geheel in beboomde en begraasde tuin; boerenhuis en stal ten noordoosten uit eind 18de eeuw, overige dienstgebouwen uit eind 19de eeuw. Verankerd baksteenbouw onder zadeldaken (pannen).

Ten noordwesten, onderkelderd boerenhuis (nok parallel aan de straat) van acht traveeën met klokkenstoeltje. Gewitte erfgevel met getoogde muuropeningen, rechthoekige bakstenen deuromlijsting met neuten in voorlaatste travee, gedicht in tweede travee.

Interieur bewaart vroegere haard met wangen van gesinterde baksteen. Achtergevel met lagere aanbouw onder zadeldak; vroeger wagenhuis, in 1947 omgebouwd tot uitbreiding van het woonhuis en gedicht met grote brede rechthoekige vensters.

Sierlijk ijzeren hek aan rechter zijgevel en stal ten noordoosten. Ten noordoosten, stal (nok loodrecht op de straat), ten oosten met verlengd dak. Ten zuidoosten, wagenhuis (nok parallel aan de straat) met twee rechthoekige doorritten. Ten zuidwesten, lange schuur (nok loodecht op de straat) met lage rechthoekige schuifpoort en gevelhoge rechthoekige veldpoort.

Ten noorden, groot bakhuis (nok loodrecht op de straat) van het enkelvoudig type, met gewitte verankerde gevels, zijgevels met steunberen en baksteenfries, linker zijgevel met vlechtingen.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja