School en onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke jongensschool en onderwijzerswoning van circa 1860 met uitbreiding van circa 1890, heden woning. Bakstenen complex onder pannen zadeldaken.

Vroegere onderwijzerswoning van drie traveeën en twee bouwlagen (nok parallel aan de straat) met omhaagd voortuintje. Lijstgevel met geprofileerde arduinen en bakstenen puilijst; ritmerende lisenen, boven afgelijnd door baksteenfries. Rondbogige muuropeningen waarvan voorheen blind boogveld nu opgevuld met houten beplanking. Benedenvensters voorheen beluikt, bovenvensters met bakstenen waterlijstje. Vernieuwd houtwerk. Gecementeerde rechter zijgevel met aansluitend latere garage. Linker zijgevel met rondbogig zoldervenstertje.

Links aangebouwde klaslokalen van vier traveeën met lisenen (nok parallel aan de straat) en grote vensters met I-balk met rozetten en arduinen lekdrempel. Tweede venster vervangen door gevelhoge schuifpoort. Linker zijgevel heeft twee + twee blinde rondbogige muuropeningen waarboven blinde oculi.

Quasi identieke aansluitende achterbouw van circa 1890, echter met gecementeerde achtergevel met rechthoekige vensters.

Dienstgebouw van circa 1890 onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) achterin op gebetonneerde speelplaats.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja