Ziekenhuis van de zusters Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Beschrijving

Voormalig hospies uit de tweede helft van de 19de eeuw van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand. IJzeren afsluiting op laag bakstenen muurtje en ijzeren hek gevat tussen overhoekse bakstenen hekpijlers; links pijlerkapel met spitsbogige nis met plaasteren Heilig Hartbeeldje en kruisbekroning.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat). Verankerde, witgeschilderde en voorheen beraapte gevel op gecementeerde plint. Verdwenen gevel- en hoeksteenbanden. Rechthoekige beluikte benedenvensters met vernieuwde ramen. Rondbogige bovenvensters, vroeger blind boogveld in tweede travee en volledig blind in eerste en derde travee. Deurportiek met lisenen waarop arduinen plint, voorheen met twee deuren met bovenlicht; nu nog één rondboogdeur rechts.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja