Cichoreifabriek en twee villa's

Beschrijving

Zogenaamd "De Lelie", eertijds ensemble van voormalige cichoriefabriek (nummer 28) van 1931, geflankeerd door twee villa's van 1933 (nummers 26 en 30) door architect J. Delahue (Anzegem) voor de gebroeders en fabriekseigenaars D'Haene. Fabriek stopgezet in december 1995, installatie uitgebroken en verkocht aan Leroux in Orchies.

Nummers 26 en 30. Identieke, in spiegelbeeld opgevatte villa's in een cottage stijl. Twee bouwlagen onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat) met klimmende dakkapel; verdwenen bij nummer 30. Houten portiek waarnaast uitspringende erker over beide bouwlagen waarboven puntvormige dakverdieping. Tweelichten op bovenverdieping en zijgevel. In zijgevel, erker op benedenverdieping.

Nummer 28. Voormalige cichoreifabriek van 1931 met latere uitbreidingen. Baksteenbouw met betonnen skelet onder pannen shed- en zadeldaken.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja