Hoeve Kasteelmolen

Beschrijving

Vroeger hoevetje uit de 18de-19de eeuw, eigendom van het kasteel, in L-vorm met dienstgebouwen uit de 20ste eeuw naar open vierkante aanleg met omhaagd erf. Tot 1919 met windmolen zogenaamde "Kasteelmolen" van 1835 ter vervanging van houten windmolen van voor 1525, op de Ferrariskaart zogenaamde "Neder Molen".

Ten noordwesten, vroegere molenaarswoning onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat); links met nokpan. Gewitte verankerde gevel op gepikte plint. Rechthoekig beluikte en gekoppelde vensters en rechthoekige lagere deur. Links zijgevel met lagere vlechtingen.

Straatgevel uitgebreid in de 20ste eeuw. Interieur bewaart indeling met gekoppelde deuren, zwarte tegelvloer en balklaag met moerbalken.

Ten noordoosten, vroegere stallen met gewitte muren op gepikte plint en met rechthoekige muuropeningen.

Ten zuidoosten, dienstgebouwen uit de 20ste eeuw onder pannen zadeldaken. Ten zuidwesten, terp van verdwenen molen.

• Inventaris van de wind- en watermolens in de Provincie Oostvlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster, (Kultureel Jaarboek voor de provincie Oostvlaanderen 1962, Tweede band, XVI, 1963, p. 67).
  • VANDEPUTTE J.L.Th., De molens van het arrondisement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 236.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja