• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Vroegere herenhoeve mogelijk uit de eerste helft van de 17de eeuw, naar verluidt tot 1972 met schuur uit de eerste helft van de 17de eeuw in stijl- en regelwerk, verplaatst naar Egaalstraat nummer 17A. Aan straat, twee vierkante gewitte bakstenen hekpijlers met piramidale bekroning. Leegstaand.

Achterin gelegen zuidoostelijk georiënteerd boerenhuis van acht traveeën onder steil zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met schouderstukken. Verankerde, voorheen gecementeerde en bepleisterde en later witgeschilderde voorgevel met ankers en schijnvoegen op gewitte gecementeerde plint. Vijf muuropeningen met versierde sluitstenen; imitatie rotsachtige structuur. Getoogde beluikte vensters met arduinen dorpel. Korfboogdeur in gecementeerde omlijsting met geprofileerde waterlijst en neuten in tweede traveeën; en segmentbogige middendeur in opvallende gewitte, gecementeerde omlijsting met flankerende pilasters onder bolbekroning, en centrale beeldnis. Achtergevel met kleine vierkante vensters met houten lateien, centraal getoogd en getralied venster in plaats van deur, en ten westen kelderopening. Gecementeerde zijgevels met aandaken en laag aanbouwsel onder pannen lessenaarsdak.

Ten oosten, voormalig groot bakstenen bakhuis van het tweeledig type onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat).

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja

De twee vierkante gewitte bakstenen hekpijlers met piramidale bekroning zijn verdwenen.