't Casteelke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Casteelke

Beschrijving

't Casteelke, in 1893 gebouwd door architect Dewildeman in opdracht van dokter A. Van Cauwenberghe, burgemeester van Wortegem (1903-1915).

Voormalige dokterswoning middenin beboomde en met gras begroeide tuin, vooraan met sierlijke ijzeren afsluiting op laag gecementeerd muurtje en hekwerk aan balustervormige pijlers met gespitste bolbekroning. Bakstenen herenhuis met gebruik van natuursteen voor sluitstenen, hoekbanden en consoles. Groots onderkelderd L-vormig gebouw met linker puntgevel van twee traveeën en voorts drie traveeën en twee bouwlagen, met verhoogde begane grond onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat); achteraan torentje met leien bedaking. Decoratieve baksteenfries in zaagtandmotief. Getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk, deur met vier treden en bovenlicht waarboven cartouche met ingegrift jaartal 1893 en "'t Casteelke", naar verluidt aangebracht in het eerste kwart van de 20ste eeuw.

• 't Kasteelke in Wortegem, Weekblad Plus, jaargang VII, nummer 275, 06.04.1989.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja