Beschrijving

Herenhoeve met losse bestanddelen in kern uit de 18de eeuw, naar verluidt opgetrokken in opdracht van familie de Hemptine uit Gent en uitgebreid eind jaren 1920.

In bochtig straatverloop gelegen bakstenen complex onder pannen zadeldaken, vroeger volledig omhaagd en tot jaren 1970 gedeeltelijk omgracht. Eertijds met grootse boomgaard en groot bakhuis.

Ten noordwesten, mooi gewit boerenhuis uit de 18de eeuw. Voorheen bewoond door heer en personeel. Vijf + vier traveeën onder geknikt zadeldak (vernieuwde pannen, nok loodrecht op de straat) met overstek op houten modillons. In eerste vijf traveeën, twee rechthoekige groengeschilderde houten kruiskozijnen met luikduimen; daartussen mooie bepleisterde korfboogdeur met geprofileerde waterlijst, imposten en neuten. In spiegelbeeld herhaald in laatste drie traveeën, in laatste travee echter met rechthoekig kloostervenster met tegeldorpel. Naar verluidt vensters tot jaren 1950 met houten tralies. Eenvoudige achtergevel bewaart ten noorden twee rechthoekige vensters met bolkozijn met luikduimen en houten tralies van voutekamer boven gewelfde kelder. Ten oosten met achterbouw uitgebreid eind jaren 1920. Linker zijgevel met vlechtingen, getoogd zolderluik en lage aanbouw onder pannen lessenaarsdak; in de loop van de 20ste eeuw verhoogd.

Interieur: gesculpteerde 18de-eeuwse moerbalk in kamer rechts, in overige kamers moerbalken onder vals plafond.

Ten noordwesten, dwars aangebouwde lage schuur (nok parallel aan de straat) met gevelhoge rechthoekige schuifpoort en ten westen aangebouwd lager dienstgebouw.

Ten zuidoosten, grote dwarsschuur en stallen uit de 18de eeuw(nok loodrecht op de straat), vroeger met strobedekking. Acht traveeën, eerste drie gebruikt als dusdanig, overige vroegere koeien- en paardenstallen. Rechthoekige en segmentbogige muuropeningen, in derde travee korfbogige poortdoorrit met recente rechthoekige schuifpoort. Indrukwekkend eiken gebint. Zijgevels met vlechtingen. Rechter zijgevel met rechthoekig laadluik met waterlijstje.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja