Neoclassicistisch herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Neoclassicistisch herenhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Berchem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Berchem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

Beschrijving

Voormalige dokterswoning van eind jaren 1830, eind jaren 1850 aangepast, en begin 20ste eeuw rechts achterin uitgebreid tot U-vorm. Naar verluidt verschillende functies, onder meer metaalweverij en later houthandel. Sedert eind jaren 1970 woonhuis en atelier van kunstschilder en beeldhouwer Christian Silvain.

Monumentaal huis van het stedelijke type, van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien, nok parallel aan de straat) met centrale cilindervormige bakstenen schoorsteen. Bepleisterde gevel met geprofileerde kroonlijst, rechthoekige vensters met later houtwerk en arduinen dorpels, hogere benedenvensters met luikduimen. Vijfde travee, risaliet met imitatie hoekkettingenverband en latere rechthoekige deur met bovenlicht in eenvoudige geprofileerde arduinen omlijsting met kapiteeltjes en architraaf. Zijlings sierlijke schoenenschraper. Links achterin, aangebouwde vleugel, mogelijk vroeger koetshuis van twee bouwlagen en drie traveeën, bepleisterde en geel geschilderde gevel op gecementeerde plint. Geritmeerd door lisenen met rechthoekige muuropeningen, puilijst en drie geprofileerde blinde rondbogen. Kleine met gras begroeide en beboomde tuin achterin.

Rechts, aansluitende garage, naar verluidt in plaats van vroegere metaalweverij.

Interieur: Gang met arduinen tegelvloer en oorspronkelijke sierlijk uitgewerkte houten Engelse trap met twee analoge trappalen waarrond leuningen eindigend op slang. Rechts, vroegere stapelruimte, heden atelier met vooraan bewaard centraal stucreliëf. Links vooraan, salon met gestucte plafondprofilering. Boven in traphal 19de-eeuwse imitatie marmerschilderingen en centraal stucreliëf. Rechts bovenkamer met bewaarde balklaag en moerbalk; vooraan marmeren schouw.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja