Notariswoning

Gemeente Kluisbergen

• Inventarisatie Kluisbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1998 - 31-12-1998).

is beschermd als monument Herenhuis

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Notariswoning

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Berchem

Beschrijving

Vroegere notariswoning van jaren 1870 met oudere kern. Groots onderkelderd herenhuis van zes traveeën, verhoogde begane grond en twee bouwlagen onder schilddak (leien, nok parallel aan de straat). Bepleisterde gevel met schijnvoegen op arduinen plint, geprofileerde kroonlijst en gevelband. Rechthoekige keldergaten voorzien van sierlijk ijzeren traliewerk. Rechthoekige vensters met rolluikkastjes uit begin 20ste eeuw, rechthoekige deur met bovenlicht gevat in arduinen omlijsting met waterlijst. Rechts aansluitend volume onder doorlopend pannen zadeldak van nummer 14. Links met brede rechthoekige poort. Achter in grootse tuin, dienstgebouw met vlechtingen op rechter zijgevel.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke