Burgerhuis gedateerd 1778

Gemeente Kluisbergen

• Adrescontrole Kluisbergen (adrescontroles: 02-04-2008 - 02-04-2008).
  • Inventarisatie Kluisbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1998 - 31-12-1998).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis gedateerd 1778

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Berchem

Beschrijving

Burgerhuis in kern uit vierde kwart 18de eeuw, in de loop van de 19de eeuw verschillende aanpassingen. Naar verluidt begin 19de eeuw gendarmerie en later winkel. Vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (vernieuwde pannen, nok evenwijdig aan de straat). Bepleisterde straatgevel met schijnvoegen, beraapte zijgevels, rechts sporen van vlechtingen. Twee gewelfde kelders vooraan rechts. Benedenverdieping met sporen van gedicht rechthoekig venster met latei in de eerste travee, in tweede en vierde travee verbrede rechthoekige vensters met plasticramen van begin jaren 1990. Geprofileerde deuromlijsting van kalksteen met centrale cartouche met inscriptie "anno 1778". Bovenverdieping met afgeronde vensters in geprofileerde bepleisterde omlijsting en stenen dorpel.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke