Sint-Rochushoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Rochushoeve

Beschrijving

Zogenaamde "Sint-Rochushoeve" uit eind 18de eeuw met latere aanpassingen. Gesloten vierkante hoeve rond gekasseid erf, achteraan met grote ommuurde moestuin. Midden 19de eeuw tijdelijk gesplitst in twee hoeven. Grotendeels gewit bakstenen complex onder pannen zadeldaken.

Ten zuidoosten, schuur (nok parallel aan de straat) met geblokte tandlijst en centrale rechthoekige doorrit. Daarnaast links boven, mooi gepolychromeerd houten Sint-Rochusbeeld gevat in afgeronde beeldnis in geprofileerde omlijsting met architraaf, oren en neuten. In linker hoek, vroegere cichorei-ast van 1938, mogelijk ter vervanging van een oudere, en in gebruik tot begin jaren 1950. Ten noordoosten en ten zuidwesten, koeienstallen heropgebouwd in 1942.

Ten noordwesten, lang achterin gelegen boerenhuis (nok parallel aan de straat) met links stal. In kern uit eind 18de eeuw, later verhoogd (zie sporen op achtergevel en rechtse zoldergevel van stal) met in 1946 aangepaste erfgevel en interieur en uitbreiding aan achtergevel. Vernieuwd houtwerk sinds begin jaren 1990. Jaartal 1798 aangegeven door middel van baksteenkoppen onder dito hart en kruis, in stal op rechtse zoldergevel met vlechtingen.

Verhoogde begane grond aan achtergevelzijde, geblokte tandlijst en rechthoekige muuropeningen, vensters met luikduimen waarvan twee aangepast ten noorden. Getoogde en getraliede keldergaten van gevellange, tweevoudige gewelfde kelder.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja