Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool met onderwijzerswoning, ingeplant aan straatbocht. Markerende rode beuk voor schoolhuis, geplant als vrijheidsboom na de Eerste Wereldoorlog. Alleenstaande bakstenen dorpsschool uit begin jaren 1870 (1873 volgens archiefgegevens van het kadaster). Schoolgebouw van 1942 tot 1970 deels in gebruik als gemeentehuis; één overblijvende jongensklas tot 1962. Herstellings- en veranderingswerken in 1951-52 naar ontwerp van architect J. Vandenbossche; de werken omvatten onder andere: leggen van nieuwe bevloering, aanpassen van binnenindeling van gemeentehuislokalen, slopen van de overdekte speelplaats met heropbouw van de scheidingsmuur tussen de tuin van het schoolhuis en de speelplaats, bouwen van een nieuwe grotere betonnen overdekte speelplaats achter de nieuwe ingang links opzij. Huidige aan de gang zijnde renovatiewerken gestart in 1997 naar ontwerp van architect D. Devenyns gepaard met wijziging van de binnenindeling in functie van de nieuwe bestemming als horecazaak.

Langgerekte bakstenen constructie met gebruikelijke samenstelling en karakteristieke bouwkenmerken typerend voor de landelijke scholenbouw met representatief karakter uit de tweede helft van de 19de eeuw. Vleugel van één verdieping en zes traveeën met aanvankelijk twee klaslokalen en rechts aanpalende onderwijzerswoning van het dubbelhuistype met drie traveeën en twee bouwlagen, beide onder heden vernieuwd zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met toegevoegde houten dakkapellen. Voorgevel met hardstenen cordons, zandstenen druiplijsten en imposten. Vensters van schoollokaal in gebogen spaarvelden tussen pilasters en aanvankelijk met ijzeren roedeverdeling; gevel afgezet door tandlijst. Voorgevel van schoolhuis begrensd door hoekpilasters en met centrale uitspringende deurrisaliet, oorspronkelijk bekroond door een getrapt dakvenster met windwijzer; bewaarde aanzetstukken op consoles onder gekorniste houten kroonlijst. Druiplijsten met lange afhangende uiteinden. Rondbogig(e) zoldervenster(s) in de zijpuntgevels met klimmende baksteenfries. Bij de renovatie heropgemetste zijpuntgevel van linkervleugel met weglating van de boogfries. Kleine bijgebouwen en muren van de vroegere speelplaats en binnentuin gesloopt behalve een scheidingsmuur tussen beide laatstgenoemde; sterk verbouwde vroegere overdekte speelplaats links.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen Oost-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief. Kluisbergen, Gemeente-archief Kwaremont, 861.21.
  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen XVI, Gent, 1982, p. 505-507.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja