• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve, volgens mondelinge bron met vroegere oppermeesterwoning, afhangend van het nabije kasteel Calmont. Jaartal 1907 op gevelsteen boven het brede dakvenster van het boerenhuis, verwijzend naar heropbouw van bestaande hoeve. Bakstenen hoeve met in U-vorm aaneengesloten gebouwen onder zadeldaken (pannen en ook kunstleien). Grotendeels gekasseid haast vierkant erf; tot circa 1990 ook aan de zuidzijde begrensd door bijgebouwen. Breed ijzeren toegangshek aan vierkante bakstenen hekpijlers; hardstenen afdekking met bolornament.

Ten noorden, boerenhuis onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Voorgevel met middenrisaliet verhoogd tot puntgevel met twee zoldervensters; ijzeren topbekroning met windvaan. Getoogde muuropeningen, ook in de achtergevel, met hardstenen sluitsteen en boogstenen. Daklijsten met baksteenfries. Verlaagde poorten in erfgevel van westvleugel.

Open loods op het achtererf uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja