Gemeentehuis van Hallaar

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, heden vredegerecht van het kanton Heist. Oorspronkelijk vergaderde de gemeenteraad van Hallaar in de parochieschool, vanaf 1885 in de nieuwe gemeenteschool. Pas in 1935 werd een echt gemeentehuis gebouwd, naar ontwerp van de provinciale architect G. Careels. Het uitzicht is zeer sterk verwant aan dat van het gemeentehuis van Bonheiden, gebouwd in de periode 1936-1937 naar ontwerp van dezelfde architect. Door de fusie van 1976 overbodig geworden, werd het in de jaren 1980 ingericht als vredegerecht.

Vrij sober neotraditioneel, doch monumentaal aandoend complex, met aan straatzijde bakstenen puntgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien). Het accent ligt op de eerder neogotisch getinte, centrale korfboogportiek en -loggia en de rechts ingebouwde vierkante traptoren onder tentdak. Verwerking van natuursteen voor neotraditionele elementen als kloosterkozijnen, steigergaten en hoekblokken.

• Gemeente-archief Heist-op-den-Berg, 2.073.541, Gemeentehuis Hallaar.
  • HERTELEER L., Geschiedenis van Heist-op-den-Berg 1795-1976, Heist-op-den-Berg, 1986, p. 223.