erfgoedobject

Gemeentehuis van Hallaar

bouwkundig element
ID
2835
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2835

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, heden vredegerecht van het kanton Heist. Oorspronkelijk vergaderde de gemeenteraad van Hallaar in de parochieschool, vanaf 1885 in de nieuwe gemeenteschool. Pas in 1935 werd een echt gemeentehuis gebouwd, naar ontwerp van de provinciale architect G. Careels. Het uitzicht is zeer sterk verwant aan dat van het gemeentehuis van Bonheiden, gebouwd in de periode 1936-1937 naar ontwerp van dezelfde architect. Door de fusie van 1976 overbodig geworden, werd het in de jaren 1980 ingericht als vredegerecht.

Vrij sober neotraditioneel, doch monumentaal aandoend complex, met aan straatzijde bakstenen puntgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien). Het accent ligt op de eerder neogotisch getinte, centrale korfboogportiek en -loggia en de rechts ingebouwde vierkante traptoren onder tentdak. Verwerking van natuursteen voor neotraditionele elementen als kloosterkozijnen, steigergaten en hoekblokken.

  • Gemeente-archief Heist-op-den-Berg, 2.073.541, Gemeentehuis Hallaar.
  • HERTELEER L., Geschiedenis van Heist-op-den-Berg 1795-1976, Heist-op-den-Berg, 1986, p. 223.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Dit gebouw is sinds 2005 ingericht als advocatenkantoor.

  • Informatie verkregen van de IOED Berg en Nete, maart 2019.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gemeentehuis van Hallaar [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2835 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.