Kunstenaarswoning Uilennest

Gemeente Kluisbergen

• Adrescontrole Kluisbergen (adrescontroles: 02-04-2008 - 02-04-2008).
  • Inventarisatie Kluisbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1998 - 31-12-1998).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kunstenaarswoning Uilennest

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Kwaremont

Beschrijving

Zogenaamd "Uilennest", van 1950 tot 1995 woonhuis van kunstschilder G. Cosyns (1920-1997), confer gedenkplaat aan straatkant; heden met kunstgalerij links in vroegere tentoonstellingsruimte met atelier. Witbepleisterde lage landelijke woning met U-vormige aanleg; slechts het achterin gelegen gedeelte met nok evenwijdig aan de straat gaat deels terug op een oude dorpswoning; enigszins aangepast, uitgebreid en voordakschild met rieten dakbedekking sinds 1949. Breedhuis van één bouwlaag waarschijnlijk opklimmend tot 18de eeuw. Verankerde gewitte bakstenen lijstgevel op gepikte plint van zes traveeën; vlak omlijste rechthoekige muuropeningen en aflijnende geprofileerde daklijst. Tonvormig overwelfde huiskelder. Circa 1975 naar ontwerp van architect O. Quackelbeen nogmaals aangepast met toevoeging van aanbouwen met recuperatiematerialen aan weerszij van de voortuin.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke