Hoeve Diere Kost

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Diere Kost

Beschrijving

Voorheen omgrachte, grote semi-gesloten hoeve, volgens 19de-eeuwse cartografische bronnen zogenaamd "Diere kost". Heden gaat de dieper in gelegen, grotendeels gewitte bakstenen hoeve, half schuil achter verschillende ruime stallen van 1985, 1990 en 1995.

Vanaf zijstraat naar Driesstraat, rechte toegangsweg naar hoge overzolderde rechthoekige toegangspoort met pannen zadeldak, tussen bedrijfsgebouwen aan noordoostelijke erfzijde.

Ten zuidoosten, boerenhuis van zeven traveeën, onder steil zadeldak (golfplaten), tussen zijpuntgevels met vlechtingen, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde voorgevel met getoogde vensters; recent houtwerk en dito deuromlijsting. Sinds de jaren 1950 gewijzigd binnenhuis; bewaarde overwelfde huiskelder onder rechter travee en bietenkelder met kelderluik onder linker travee.

Rest van bakoven in korte bedrijfsvleugel met pannen zadeldak naast toegangspoort; zijpuntgevel met aandak en vlechtingen. Aan de andere kant van de inrijpoort, lange stallen onder golfplaten zadeldak; erfgevel met twee gelijkaardige kleine uitbouwen onder lessenaarsdak, vroegere slaapplaats van de paardenknecht en van de koeienknecht.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja