Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Kwaremont

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Kwaremont

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Grote semigesloten hoeve tegenover de parochiekerk. Als vierkantshoeve minstens opklimmend tot tweede helft 18de eeuw (volgens de Ferrariskaart van 1771-1778), doch overwegend jongere gebouwen, na oorlogsschade nogmaals aangepast circa 1946. Voornamelijk van belang door de bewaarde aanleg en omvang met opvallende oude schuur. Ruim gesloten en deels gekasseid rechthoekig erf; omheind centraal perk met aanplantingen ter hoogte van de vroegere mestpoel. Deels gewitte bakstenen hoevegebouwen met pannen zadeldaken. Rechthoekige toegangspoort op noordoostelijke erfhoek onder pannen zadeldakje. Aansluitende vleugel met paardenstallen met afgeronde gevelhoek op erf.

Ten noordwesten, boerenhuis van anderhalve bouwlaag; voorkomen van het oudste gedeelte bepaald door modernisering eind jaren 1940.

Ten zuidwesten, koeienstallen in lange 19de-eeuwse vleugel met behouden stalinrichting (voederbakken, tussenschotten); erfgevel onder brede geknikte dakoverstek.

Ten zuidoosten, hoge en lange dubbele dwarsschuur met korfboogpoorten. Erfgevel geritmeerd door lichte steunberen. Straatpuntgevel met vlechtingen.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja