Hooghof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hooghof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hooghof

Beschrijving

Minstens sinds de tweede helft van de 18de eeuw bestaande, geïsoleerd liggende hoeve (zie de Ferrariskaart van 1771-1778). Grote achterin gelegen gesloten hoeve in baksteenbouw met vierkante aanleg; aanpassing met uitbreiding van de gebouwen in midden de tweede helft van de 19de eeuw van een oudere hoeve met losse bestanddelen. Lange gekasseide rechte toegangsweg vanaf Ronse Baan naar rondom gekasseid ruim erf.

Ten noordwesten, hoger staand boerenhuis voorafgegaan door terras met twee steektrappen. Breedhuis van tien traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (kunstleien en mechanische pannen, nok loodrecht op de straat), allicht grotendeels uit midden de tweede helft van de 19de eeuw. Volgens rest van ouder metselwerk in rechter zijgevel voorafgegaan door lager en smaller huis. Verankerde en recent opnieuw gecementeerde voorgevel met rechthoekige muuropeningen; slechts drie kleine bovenvensters. Verankerde bakstenen achtergevel op gepikte plint met getoogde muuropeningen op begane grond; merendeels blinde bovenvensters met afgeronde bovenhoeken, met luik boven de achterdeur. Tweedelige overwelfde huiskelder op noordoosthoek mogelijk overblijfsel van voorgaand huis, met hardstenen keldertrap en -vloer; afgesloten toegang tot stal onder het terras.

Aaneensluitende bedrijfsgebouwen van verschillende hoogte, onder zadeldaken met golfplaten (tot in het tweede kwart van de 20ste eeuw naar verluidt nog met roggestro evenals het achterdakschild van de woning).

Ten zuidwesten, hoogste vleugel met dwarsschuur; volgens bouwnaad en rest van afgeronde gevelhoek aan erfzijde, nadien verlengd met deel waarin brede gebogen toegangspoort en doorrit, stal en bakoven met troggewelven tussen ijzeren liggers. Bakstenen met inscripties (namen en initialen) binnenin de poorttravee van de dwarsschuur.

Ten noordoosten, laagste vleugel met diverse wagenpoorten en rechthoekige doorrit naar achtererf.

Ten zuidoosten, stallen met zeer recent achteraangebouwd groot modern bedrijfsgebouw.