Wegkapel Ten Boeker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel Ten Boeker

Beschrijving

Wegkapel zogenaamd Ten Boeker, schuin ingeplant aan hoek Fonteinstraat op een perk met heesters en jonge bomen omgeven door akkers en weiland en waar voorheen een grote beuk stond. Volgens Liber memorialis werd op 13 september 1877 op deze plek, aan de heilige boom "den Bouker", binnen de wijk Lamont, een kapelletje met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes plechtig opgehangen en gewijd. Op dezelfde plaats werd in september 1894 een kapel gebouwd ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Vrij kleine gewitte rechthoekige bakstenen kapel op gepikte plint, onder overstekend pannen zadeldak. Naar verluidt circa 1982 gerenoveerd. Decoratief ijzeren topkruis boven voorpuntgevel. Rechthoekige deur met hardstenen latei onder spitsboogveld en voorzien van blauwgeverfde ijzeren traliedeur, deels gesloten. Onze-Lieve-Vrouwebeeld in neogotisch getint houten kapelletje, mogelijk nog het oud boomkapelletje, boven altaarblad op geprofileerde hardstenen consoles.

• Kwaremont, Pastorie, Liber memorialis.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja