Hoeve Ten Heule

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ten Heule

Beschrijving

Hoeve voorheen zogenaamd Ten Heule, volgens Atlas der Buurtwegen van Zulzeke van 1843; gelegen aan gemeentegrenshoek met Zulzeke en Ronse. Semi-gesloten hoeve in baksteenbouw voornamelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, teruggaand op oudere hoeve (zie de Ferrariskaart van 1771-1778). Verhard rechthoekig erf met toegang op open zuidoosthoek, sterk gemarkeerd door linden.

Ten westen, meermaals aangepast boerenhuis onder zadeldak (kunstleien, nok loodrecht op de straat); erfgevel recent voorzien van nieuw bakstenen gevelparement.

Ten noorden, lange dwarsschuur met stallen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Voorts kleinere bedrijfsgebouwen en een bakhuisje van het tweedelige type op het achtererf.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja