erfgoedobject

Brug van de waterhoek

bouwkundig element
ID
28380
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28380

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brug van de waterhoek
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamde Brug van de waterhoek, bekend uit de roman "De teleurgang van den waterhoek" van Stijn Streuvels. IJzeren boogbrug van het Vierendeeltype over de Schelde, verbindt Ruien met Avelgem (West-Vlaanderen) ter vervanging van het vroegere veer. De eerste Scheldebrug alhier van 1903-04 was tevens de eerste toepassing van de diagonaalloze vakwerk-ligger in de bruggenbouw ontworpen door A. Vierendeel, toen hoofdingenieur-directeur van de Provinciale Technische dienst in West-Vlaanderen, ingehuldigd in 1906, door de Duitsers opgeblazen in 1918 en vervangen door een nieuwe brug in 1927, op haar beurt gedynamiteerd in 1940 en vervangen door de huidige brug, eveneens een Vierendeelbrug met ijzeren boogliggers.

  • Arthur Vierendeel (1852-1940), Hoofdingenieur-Directeur Provinciale Technische Dienst West-Vlaanderen, Hoogleraar Katholieke Universiteit Leuven, Brugge, 1989.
  • HARVENGT L. - VANDENHEEDE M., Kluisbergen in oude foto's, Eeklo, 1992, p. 30-31.
  • MARTYN G. (red.), Avelgem en de Schelde: een historische gids, Avelgem, 1999, p. 68-69.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brug van de waterhoek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28380 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.