Olieslagerij Scaldis

Beschrijving

Olieslagerij zogenaamd "Scaldis", gelegen aan de Schelde. Een fabriek van lijnzaadolie werd opgericht door de maatschapij "Huileries de l'Escaut" in 1927, in 1951 is er een aanvraag tot uitbreiding van de olieslagerij, zeepziederij en mengvoederfabriek met stoomtoestellen tot een fabriek voor kleuren en vernissen met elektromotoren, die inmiddels buiten werking is.

De gebouwen van de oude zeepziederij omvatten verschillende bakstenen volumes onder platte daken, nu nog gedeeltelijk in gebruik voor productie van standolie. Markant hoger opgetrokken bakstenen gebouw met spaarvelden en vermelding van fabrieksnaam bovenaan, flankerende ateliers onder scheddaken.

Recenter gebouwencomplex van olieslagerij uit de jaren 1990, met behouden oude bakstenen silo van lijnzaad, gemarkeerd door betonnen hekwerk bovenaan.

• Kluisbergen, Gemeente-archief Ruien, nr. 752.1.
  • DESMIJTERE G. - DE SMET A. - MARTENS L. - LAMON L., Stenen mysteries in de Vlaamse Ardennen, Ronse, 1989, p. 111-114.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen