Pastorie Sint-Cornelius met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Gelegen in ommuurde tuin ten westen naast de kerk en het voormalige kerkhof. De eerste pastorie, opgetrokken uit leem, dateerde van 1736-37 en werd gebouwd door J. Van Overtveldt. Huidige pastorie van 1789, volgens jaartal op paneel in entablement. Herstellingswerken onder leiding van architect Bruneel in 1889 en in 1926 onder leiding van architect A. Van Ommeslaeghe.

Streng symmetrisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) met centrale dakkapel. Vernieuwde bakstenen lijstgevel. Rechthoekige vensters vernieuwd in 1953 en deur, laatstgenoemde met travee en getraceerd bovenlicht. Rechts bakstenen zijpuntgevel afgewerkt met vlechtingen, linker zijgevel bekleed met kunstleien. Achtergevel aangepast in 1952.

Interieur vernieuwd in 1942 en 1952, doch met behoud van diverse 18de-eeuwse elementen, zoals paneeldeuren, schouwmantel van stuc en stucplafonds.

• Kluisbergen, Gemeente-archief Ruien, nr. 861.21. Ruien, Pastorie, Liber Memorialis.
  • DE KEYZER B., De Lange Weg naar Kluisbergen, Bijdrage tot de historie van Kluisbergen: Bergen - Ruien - Kwaremont - Zulzeke, II, s.l., 1979, p. 500, 563.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja