Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Altijddurende Bijstandparochie

Vrijstaande pastorie, gelegen ten noorden van de kerk, met ervoor een rij linden.

Gedecapeerde bakstenen lijstgevel met verzonken muurankers en dubbelhuisopstand van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (schuin ingeplant ten opzichte van de straat, kunstleien), in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels; op de begane grond met zandstenen latei en hoekblokken, doch gewijzigde linkse travee, zie de bouwnaad die verwijst naar een voormalige rondboogpoort. Het tweedelige ontlastingssysteem boven de meeste benedenvensters verwijst naar voormalige kruiskozijnen. Rechthoekige deur. Arduinen puilijst en eenvoudige houten kroonlijst op klossen als gevelaflijning.

Het verschillend uitzicht van de bovenvensters en sporen van muurvlechtingen in de linker zijgevel wijzen op de verhoging van 1838. Bepleisterde achtergevel voorzien van betraliede rechthoekige vensters.

• LIEKENS L., Het Ressort van Mechelen of de geschiedenis der gemeenten Heist-op-den-Berg, Boisschot, Hallaar en Gestel, deel 1, Mechelen, 1897; deel 2, Heist-op-den-Berg, 1921; anastatische herdruk met inleiding door L. Herteleer, Gent, 1992, p. 235.