Hof ten Muishol

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ten Muishol

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ten Muishol

Beschrijving

Hof ten Muishol, reeds vermeld in de 17de eeuw. Grote hoeve van het gesloten type, oorspronkelijk met losse bestanddelen, in de jaren 1850 verbouwd tot gesloten hoeve, recent omgebouwd en sterk uitgebreid met nieuwe varkensstallen. Belangrijk bakstenen volume met groen geschilderd houtwerk, opvallend gesitueerd op het kruispunt met Manillestraat.

Ten noorden, voormalig ruim boerenhuis onder zadeldak (pannen), omgebouwd tot varkensstallen, in sieranker op rechter zijgevel gedateerd 1769. Gedichte deur en vensters. Op rechts penant bewaarde kapelnis naar verluidt voorheen met Sint-Antoniusbeeld gevat in omlijsting van gesinterde baksteentjes. Bewaarde houten modillons onder dakoverstek van voor- en achtergevel. Zijgevel met verlaagd aandak, afgewerkt met vlechtingen.

Westvleugel met drie grote inrijpoorten, gedateerd 1852 door middel van uitstekende baksteenkoppen in de straatgevel. Puntgevel verlucht met vijf rijen uilengaten.

Zuidvleugel van negen traveeën, verankerde gevel met drie beluikte vensters en getrapte bakstenen daklijst, volgens archiefdocumenten van 1854. Tussen zuid- en oost-vleugel, afgekante hoek van drie traveeën met gedichte inrijpoort naar vroegere binnenplaats.

Oostvleugel voorheen met twee poorten, waarvan eveneens één gedicht.

• Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 1304/9.