Hoeve en herberg Au Pêcheur

Beschrijving

Hoeve en voorheen herberg op Vandermaelenkaart zogenaamd "Au Pêcheur". Gelegen aan de zogenaamde "Brug van de waterhoek" over de Schelde en vroeger veer (zie Avelgemstraat). Heden in U-vorm opgestelde hoevegebouwen, open aan de veldzijde.

Aan de straat gelegen boerenhuis van zeven traveeën en twee aanleunende staltraveeën onder overstekend zadeldak (pannen); in linker zijpuntgevel door uitstekende baksteenkoppen gedateerd 1818. Vermoedelijk na de Eerste Wereldoorlog gecementeerde voorgevel met schijnvoegen. Rechthoekige vensters en deur. Links naast deur venster van opkamer boven keldervenster. Geprofileerde daklijst. Zijpuntgevels afgewerkt met vlechtingen. Recent vernieuwde achtergevel.

Interieur. Gang en woonkamer voorzien van typische wandbetegeling en kleurrijke tegelbevloering uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Behouden balklaag. Schouw gerestaureerd. In kamer rechts van gang, marmeren schouw in art-decostijl.

Ten oosten, gewitte koeienstal op gepikte plint onder mank zadeldak (pannen). Erfzijde voorzien van getoogde deuren en ovale oculi.

Ten westen, dwarsschuur en varkensstallen van elf traveeën onder zadeldak (pannen) met gewitte gevel op gepikte plint. Zijpuntgevel met vlechtingen. Rechthoekige inrijpoort.

Ten oosten van het erf, alleenstaande open hooischuur onder ijzeren spant met golfplaten.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja