Boerenwoning met bijgebouwen

Beschrijving

Voormalig boerenhuis, naar verluidt voorheen een jachthuis op de Hotondberg, vroeger behorend bij het bebost domein van een wellicht aanvankelijk buitengoed zogenaamd "Château du Mont de l'Hootond" (volgens oude prentbriefkaart). Fraai en decoratief ijzeren toegangshek aan de straat.

Gewitte verankerde bakstenen woning van acht traveeën met brede poorttravee rechts, onder pannen zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Volgens sporen in het metselwerk later verhoogde voorgevel met steekboogdeur en -vensters op hardstenen lekdorpel; korfboogpoort in de rechtertravee. Nog vergroot met lage achteraanbouw over de hele huisbreedte.

Bijbehorende schuur en stal vervangen door bescheiden bedrijfsgebouw van Colinabronnen, fabriek van natuurlijk bronwater en limonade sinds 1971.

• DESEYN G., Bronwater- en limonadebedrijven in Oost-Vlaanderen, in Tijdschrift voor geschiedenis van techniek en industriële cultuur, IX, 2, 1991, p. 47.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja